Showing posts with label Cookies. Show all posts
Showing posts with label Cookies. Show all posts

Monday, June 19, 2017

~ Resipi Biskut Oatmeal Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 1:38 PM | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Hari ini diberi peluang bersiaran kembali bersama resipi biskut Oatmeal Cornflakes. Biskut ini Diana olah dari resipi Cowboy Cookies. Cowboy cookies bukan sahaja biskut kegemaran kami seisi keluarga, malahan ianya turut digemari oleh tetamu yang bertandang ke rumah Diana pada hari raya setiap tahun. Disebabkan anak-anak suka makan cornflakes, Diana cuba olah resipinya kepada biskut Oatmeal Cornflakes. Alhamdulillah.. Anak-anak suka. 

Kekacang merupakan salah satu bahan yang terkandung di dalam biskut ini. Jadi, anda boleh pilih jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing. Jika anda suka makan badam, bubuhlah cincangan badam dan begitulah seterusnya ya. Baiklah, apa kata kita semak resipi biskut ini.


BISKUT OATMEAL CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 350 gm tepung gandum
  • 265 gm mentega
  • 200 gm gula kastor
  • 190 gm gula perang
  • 320 gm oats
  • 1 1/4 tsp garam
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 2 biji telur + 1 biji kuning telur
  • 2 tbsp susu segar
  • 1 1/2 tsp esen vanilla
  • 70 gm Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit
  • 450 gm coklat masakan _ dicincang kasar
  • 85 gm biji gajus panggang _ dicincang kasar
  • 45 gm kacang pistachio _ dicincang kasar
  • Sedikit Nestle honey gold flakes _ dihancurkan sedikit ( untuk hiasan )

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180°C. Lengserkan dulang pembakar dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung atau lapik dulang pembakar dengan kertas minyak. 
  2. Ayak tepung bersama garam, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  3. Pukul mentega bersama gula perang dan gula kastor sehingga kembang dan gebu.
  4. Masukkan telur dan pukul lagi sehingga pekat.
  5. Masukkan susu segar dan esen vanilla. Pukul sebati.
  6. Kemudian masukkan bahan-bahan  yang diayak tadi dan pukul hingga sebati.
  7. Masukkan cornflakes, oats, coklat masakan cincang, kacang pistachio dan biji gajus. Gaul menggunakan spatula sehingga rata.
  8. Dengan menggunakan 2 batang sudu teh, ambil sesenduk penuh adunan ( kurangkan setengah sudu adunan jika inginkan biskut yang lebih kecil ) dan letakkan di atas dulang pembakar. Jarakkan antara adunan itu. Tekan sedikit biskut dan taburkan sedikit cornflakes di atasnya.
  9. Bakar di dalam oven selama 12 - 15 minit atau sehingga ianya masak.
  10. Keluarkan dari oven dan simpan di dalam balang setalah ianya sejuk.

:: NOTA ~
  • Anda boleh tukar biji gajus dan kacang pistachio kepada jenis kekacang yang diingini mengikut kegemaran masing-masing.
  • Biskut ini crispy di tepinya tetapi chewy dan moist di tengahnya jika kita bentukkannya besar-besar ya. Sekiranya anda ingin hidangkan biskut ini untuk hidangan di hari raya, seeloknya bentukkannya kecil-kecil dengan menggunakan 1/2 sudu teh dan bakar sehingga keseluruhan biskut garing.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, May 10, 2017

~ Resipi Tart Nanas Cheese...

Sheery Dream Cakes | 9:23 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Tart Nanas merupakan biskut raya yang popular dan menjadi kegemaran sepanjang zaman. Sudah menjadi satu kemestian sejak zaman nenek moyang kita lagi biskut ini ada terhidang di meja untuk hidangan di Hari Raya. 

Di zaman kanak-kanak Diana dulu, pelbagai biskut raya disediakan oleh mama Diana. Seronok rasanya ketika itu sebab kami menyediakan biskut raya sendiri bagi persiapan menyambut ketibaan Syawal.

Berbeza dengan zaman sekarang, ramai sudah yang menjual pelbagai jenis biskut raya. Zaman semakin berkembang, banyak pilihan dengan pelbagai rasa dan rupa bentuk yang terdapat di pasaran. Ada juga resipi-resipi asal diolah dan ditambah dengan keju bagi menyesuaikan selera pelanggan di zaman ini. Diana juga tidak ketinggalan untuk membeli biskut homemade setiap tahun sebelum tibanya Syawal. Diana hanya buat biskut sebelum tibanya Ramadhan untuk hidangan keluarga Diana. Untuk hari Raya memang Diana akan beli sahaja.

Dua hari lepas, Diana sempat buat Tart Nanas. Resipi dari Akak Anim ini sememangkan sedap. Pastrinya yang rapuh, gebu dan cair di mulut apabila dimakan. Biskut ini sememangnya membuatkan anda tidak akan berhenti untuk mengunyah lagi dan lagi. Memang berbaloi mencuba resipi dari akak Anim ini.

Cuma untuk kali ini, Diana ada tambah sedikit dengan cream cheese di dalam adunan pastrinya. Ampun ya akak Anim, Diana derhaka sedikit dengan resipi ni. Harap akak izinkan dan halalkan ya. 

Terima kasih buat Akak Anim kerana sudi berkongsi resipi Tart Nanas Gebu yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih akak..

:: Resipi Oleh ~ Akak Anim @ My Kitchen  ( TQ )

TART NANAS CHEESE

Bahan-Bahan Pastri
  • 4 oz butter - 115 gram 
  • 4oz minyak sapi - 115 gram 
  • 1 biji telur gred B 
  • 1 lb tepung gandum - 450 gram 
  • Sedikit garam 
  • Air sejuk _ jika perlu
  • 100 gram cream cheese _ ( Diana tambah )

Cara-Cara
  1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan. 
  2. Masukkan butter, minyak sapi dan cream cheese. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk. 
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut ( Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais). 
  4. Dengan menggunakan acuan tart, tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda. 
  5. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tart yang tebal. Bakar pada suhu 170°C-180°C selama 20-25 minit

Bahan-Bahan Inti
  • 10 biji nanas _ disagat dan toskan airnya 
  • 3 kampit gula 
  • Sedikit pewarna kuning 

Cara-Cara 
  1. Masukkan nanas dan gula ke dalam periuk yang sesuai. Gaul dan masak sehingga hampir kering.
  2. Masukkan pewarna kuning dan gaul.
  3. Kacau sehingga kering di atas api yang perlahan. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 25, 2013

~ Oreo Cheesecake Cookies...

Sheery Dream Cakes | 11:21 AM | 11 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Memandangkan hari ini maid cuti.. Jadi banyak kerja yang hendak diuruskan di rumah ini.. Ermm.. Tak tahu apa nak tulis lagi... Hehheheee... Biarlah gambar-gambar di bawah sahaja berbicara ya... Bolehkah gitu? Hehhehee...


Terima kasih buat Passion 4 baking kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ini.. Izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya.. TQ... 


:: Resipi Dari ~  Passion 4 baking  ( TQ )


OREO CHEESECAKE COOKIES  

Bahan-Bahan
  • 113 gm mentega ( suhu bilik )
  • 100 gm Philadelphia cream cheese
  • 225 gm gula _ Diana bubuh 200 gm 
  • 1 tsp esen vanilla 
  • 180 gm tepung
  • 100 gm chocolate buttons _ Diana guna 50 gm milk choc + 50 gm biskut oreo yang di cincang kasar
  • 1 pkg biskut Oreo _ buangkan krimnya dan dikisar halus
  • Pink strawberry chocolate / white chocolate  

Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 190°C.
  2. Pukul mentega dan cream cheese selama 8 minit sehingga sebati dan gebu.
  3. Dengan menggunakan spatula, gaulkan adunan seketika.
  4. Kemudian masukkan gula dan pukul lagi selama 3 minit sehingga ianya sebati. Gaul lagi dengan menggunakan spatula.
  5. Masukkan esen vanilla dan tepung. Pukul adunan  sehingga rata ( boleh juga gaul kaup menggunakan spatula ).
  6. Masukkan chocolate buttons / milk chocolate ( serta biskut oreo jika suka ) dan gaul rata menggunakan spatula.
  7. Dengan menggunakan ice cream scoop, ambil sesudu adunan dan saluti dengan biskut oreo yang telah dikisar halus.
  8. Letakkan di atas dulang pembakar dan buat begini sehingga adunan habis.
  9. Bakar selama 12 - 15 minit.
  10. Angkat dan sejukkan.
  11. Hias dengan white chocolate cair.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, December 1, 2012

~ Biskut Makmur...

Sheery Dream Cakes | 10:34 PM | 4 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ... 

Wah!! Apa kes malam-malam pula tayang Biskut Makmur eh? Heeheee... Sebenarnya teringin sangat nak makan kuih makmur.. Itu yang buat tu.. Raya hari tu memang tak buat cookies sebab kesihatan Diana yang tak mengizinkan.. Beli semua cookies untuk raya tahun ini.. Jadi ini kiranya keinginan yang terpendam telah sekian lama lah ya.. Huhuuu... Baru berkesempatan buat kuih makmur.. Alhamdulillah diberi kesempatan juga buat kan.. 


Ok lah.. Tak nak banyak celoteh malam-malam begini.. Terus sahaja kita tengok resipi Biskut Makmur  dari SBK ya.. Oh ya.. Untuk kacangnya Diana guna walnuts.. Jadi boleh tukar kepada kacang tanah atau gajus ya.. Terpulang kepada citarasa masing-masing... Jom semak resipinya..



BISKUT MAKMUR 


Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan mentega ( anggaran )
  • 3 tbsp minyak sapi
  • 3/4 cawan walnuts panggang
  • Gula aising secukupnya

Cara-Cara
  1. Goreng tepung gandum tanpa minyak di atas api sederhana sehingga sedikit kekuningan. Sentiasa menggaul bagi mengelakkan tepung hangus.
  2. Angkat dan masukkan tepung ke dalam food processor bersama walnuts panggang. Kisar hingga walnuts hancur.
  3. Kemudian campurkan minyak sapi dan mentega ( bubuh mentega sedikit demi sedikit ) ke dalam adunan tepung dan walnuts tadi.
  4. Ramas dengan menggunakan tangan dan uli sehingga adunan dapat dibentukan.
  5. Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan. Buat sehingga adunan habis.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15 - 20 minit atau sehingga ianya masak ( bergantung kepada saiz kuih makmur tersebut ).
  7. Angkat dan terus guling-gulingkan kuih makmur ke dalam gula aising.
  8. Sejukkan sebelum disimpan di dalam balang kedap udara.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, February 11, 2012

~ Biskut Chocolate Chip Famous Amos ( Home Made )...

Sheery Dream Cakes | 8:33 PM | 27 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Ni nak cerita ni.. Hehehe.. Cerita pasal cookies yang sedaaap sangat ni... Siang tadi Diana sempat buat 2 adunan Choc Chip cookies ni... 1 adunan Diana nak bawa ke Papar esok... Nak melawat daughter kat Kem Wawasan ( PLKN ) sebelah pagi... Rindu rasanya kat daughter.. Tak sabar pula nak jumpa dia.. :). Moga daughter dan anak-anak yang lain kat sana sihat sejahtera dan sentiasa d bawah lindungan Allah S.W.T... 


Berbalik kita kepada cerita cookies ni... Hari tu nampak kat dapur Akak CT cayaang.. Memang mengoda dan tertarik dengan gambar-gambar masakan kat dapur akak tu... Teringin nak buat juga cookies ni.. Tapi oleh kerana Diana agak sibuk beberapa hari tu.. Terpaksa ditangguhkan dahulu niat nak buat cookies ni.. Hari ni baru bole buat.. Seperti yang akak CT maklumkan.. Cookies ni rasanya sedaaap.. Ternyata memang sangat sedap.. Nasib baik Diana buat 2 adunan... Kalau tidak... pasti tak cukup sebab nak bawa untuk daughter lagi kan... Seperti Akak CT... Diana juga buat besar-besar.. Heehee.. Senang nak habiskan 2 adunan tu.. Kalau tak... Ermmm... Penat juga buat seorang-seorang ni kan... :)


Sebenarnya dah lama Diana teringin nak buat ikut resipi ni... masa tu nampak kat dapur Naz.. Tapi mungkin tak sampai seru lagi kan... Hehehe.. Hingga ler Akak CT tayang kat dapur dia baru-baru ni... Baru teringat semula kat resipi ni.. Dah lama salin cuma tak buat-buat juga kan.. Alahai!! Kalau ler buku tu pandai bercakap.. Pasti dah bagitau bila nak buat resipi ni kan.. Salin jer kerjanya memanjang... Hehehhee... Baik ler.. Terima kasih buat Akak CT dan Naz... Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih.. 


:: Sumber Dari ~ Naz @ CUTE OVEN, SMALL KITCHEN  &  Akak CT @ Dari Dapur CT  ( TQ )


BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS ( HOME MADE )


Bahan-Bahan Diayak
  • 280 gm ( 2 1/4 cawan ) tepung gandum
  • 10 gm ( 3 tsp ) serbuk koko
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 tbsp susu tepung
  • Secubit garam

Bahan-Bahan Lain
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm ( 1/2 cawan ) coklat chip _ boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa
  • 100 gm sebarang kekacang ( walnut, badam, gajus dan lain² yang dicincang ) _ Diana bubuh gajus cincang
  • Kismis _ Optional  ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa ) _ Diana tak bubuh


Cara-Cara
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  3. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  4. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak. 
  5. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. 
  6. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  7. Bakar pada suhu 160°C selama 15 - 25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan bawah.
  8. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, August 15, 2011

~ German Cookies Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:32 AM | 30 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya kejap ada kejap tak ada.. E'eeh!! Macam iklan biskut pula ya... Hehhehee... 

Semalam Diana sempat buat 3 jenis cookies... Salah satu cookies yang Diana buat semalam ialah German Cookies.. Cookies ni memang sedaaaap...

Terima kasih kepada Rima kerana sudi kongsikan resipi ni.. Izinkan juga Diana kongsikannya di sini ya.. 

:: Resipi oleh ~ Rima @ Bisous a Toi ( TQ )
:: Sumber ~ Akak Nor @ Secubit Garam  dan  Ika @ Arah ( TQ )



GERMAN COOKIES

Ingredients
  • 125g butter 
  • 40g icing sugar ( sieved )
  • 125g potato starch
  • 80g superfine flour ( I used Plain Flour ) _ Diana guna superfine flour
  • Caster sugar n lil bit colouring >> yg ni utk hiasan kita tambah _ Diana pun ikut ika.. tambah nie.. ;)

Method
  1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
  2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
  3. Roll into small balls ( about 7g each ) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
  4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
  5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.


Sebenarnya Diana tak larat dah nak ambil gambar cookies ni pun.. Sebab penat sesangat semalam.. Tapi tetiba pula maid yang beria² sangat suruh ambil gambar cookies nie.. Hahahaa... Siap maid kata nanti tak ada kenangan... Ok ler maid.. ambil jer juga walaupun masa tu memang dah penat sangat woor... 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, July 6, 2011

~ Special Melting Moments...

Sheery Dream Cakes | 8:43 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Resipi kali ini Diana ikut dari resipi Chef Agnes Chang... Cookies ini sangat mudah untuk menyediakannya.. Jom tengok resipi dan cara penyediaanya…

Sekjali lagi resipi dari Buku Masakan dari Agnes Chang _ I Can Bake .. Memang amat berbaloi memiliki buku ni ya.. Sesiapa yang belum memiliki buku ni bolehlah dapatkannya sekarang ya..








BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, June 19, 2011

~ Cowboy Cookies...

Sheery Dream Cakes | 4:27 PM | | | 12 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar bapa walau di mana jua pun berada.. Hari ni acara mengecat bilik anak lelaki Diana .. Mereka memang sibuk seharian ni... Jadi mummy dia sibuk pula kat dapur membuat cookies.. hehehe..  Nak tolong cat bilik memang tak kena bagi... Masuk dapur la jawabnya...  

Cowboy Cookies ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Tak tau la bagi orang lain kan.. Lain orang lain juga citarasanya.. Betul tak? ;).  

Hendak mencubanya? Anda boleh dapatkan resipinya dalam Buku Masakan :: Buku Dim Sum. Cakes. Cookies  







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, March 31, 2011

~ Resipi Horlick Teddy Bear Cookies...

Sheery Dream Cakes | 3:38 PM | 10 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ini kita semak pula resipi biskut yang comel ini.. Comel tak? Heheheh...Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan izinkan saya kongsikannya di sini pula ya...



 Sumber  ~ Bake for happy kids  &  Nasi Lemak Lover  ( TQ )



HORLICK TEDDY BEAR COOKIES

Ingredients
  • Butter 250g
  • Horlick 120g
  • Corn flour 40g
  • Milk powder 40g
  • Cake Flour 250g
  • Caster sugar 30g
  • Egg Yolk 1

Preheat the oven to 150°C. Beat butter and sugar till light and creamy. While beating, add egg yolk until combined. Add Horlick, flour and milk powder and mix well to combine ( Do not overmix ). 

Weight 10g of dough each and shape into small round ball and decorate each with 2x Nestle KoKo Krunch as ears, 1x chocolate chip as nose and 2x chocolate rice as eyes. Bake for 25mins. Allow to cool completely on tray. To avoid the cookies becoming soggy, store immediately in airtight container after they are cooled completely . 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>