Showing posts with label CoretanKu-Buku Masakan. Show all posts
Showing posts with label CoretanKu-Buku Masakan. Show all posts

Saturday, February 6, 2016

~ Segalanya Tentang Kek Kukus Lapis...

Sheery Dream Cakes | 8:27 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kek Kukus Lapis merupakan salah satu kek yang menjadi kegemaran setiap kali tibanya sesuatu perayaan terutamanya perayaan menyambut Hari Raya Aidilfitri dan Tahun Baru Cina di sini... Kek kukus lapis boleh didapati di dalam pelbagai rasa, warna dan corak.. Memang rambang mata hendak merasa yang mana dahulu pada musim perayaan tu... kalau boleh semua hendak dirasa.. 

Bagi yang membuatnya sendiri pula, memang ingin buat semua resipi kek kukus lapis yang pernah dicuba.. namun untuk membuatnya memang memerlukan pengorbanan dari segi masa dan kesabaran yang tinggi.. Kadang-kadang masa mengukus 1 biji kek tu ada yang memerlukan 4-5 jam dan ada juga kek yang sampai 6 jam masa mengukus yang diperlukan..  


Kek kukus lapis yang anda dapat saksikan di dalam gambar ini ialah Kek Kukus Lapis Keju Pelangi / Rainbow Colours Cheese Layered Cake... Resipi dari Buku Y3K, Vol.8, Cheese Layered Cakes.. Terdapat 61 resipi disertakan bersama langkah demi langkah pada setiap resipi yang ada di dalam buku ini..  Memang tak rugi mendapatkan buku ini...

Sampai di sini dulu buat kali ini.. Sampai kita bertemu kembali di lain entri.. In Sha Allah..





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, November 27, 2015

~ Rendang Ayam...

Sheery Dream Cakes | 8:13 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Rendang sedap dimakan bersama nasi, pulut kuning, ketupat, lemang atau roti.. Kebiasaanya rendang disajikan ketika hari raya Aidilfitri dan Aidiladha.. Ianya juga sering dilihat sebagai salah satu menu di majlis keramaian seperti majlis perkahwinan..

Ada rendang ayam, rendang daging, rendang kerang, rendang ikan, rendang sayuran dan pelbagai macam jenis rendang lagi... Kesemuanya sedap di tekak ini.. Asalkan rendang dan Halal sememangnya menjadi kegemaran Diana.. 

Hari ini Diana masak rendang ayam resipi dari Buku Masakan 400 Resipi Terbaik Chef Wan.. Pelbagai resipi menarik ada di dalam buku masakan ini.. Kepada sesiapa yang belum memilikinya, bolehlah dapatkannya sekarang ya...Terima kasih buat Datuk Chef Wan di atas resipi yang sedap ini...






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 7, 2015

~ Sup Daging...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah.. Bertemu kita di pagi yang indah ini… Syukur kepada Allah di atas segala nikmatNya… Hari ini dapat bersiaran dengan Sup Daging… Cuma tiada resipi dikongsi bersama ya… Kita cuci mata sahaja dengan gambar sup daging ni.. 


Sup daging ini sedap dimakan panas-panas.. Resipinya Diana ikut dari Mini Cookbooks " Chef Wan Meat "_ CHEF WAN'S OXTAIL SOUP. Kepada anda yang sudah memiliki buku masakan ni boleh lah mencubanya. Memang sedap!! 










BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, October 22, 2014

~ Kek Puding Keju Buah-Buahan...

Sheery Dream Cakes | 12:43 PM | | | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Fruit Cheese Pudding Cake ini hasil gabungan kek span dengan puding keju buah-buahan.. Kek span coklat sememangnya gabungan yang sedap.. Tetapi jika hendak gabungkannya dengan kek span perisa vanila pun boleh juga.. Ianya bergantung pada citarasa masing-masing... Gunalah apa-apa jenis kek kegemaran anda .. jika itu yang menepati selera.. :) 
Untuk kek span coklat ni Diana ikut resipi dari buku masakan Chef Kevin Chai _  My Birthday Cake dan untuk puding buah-buahan pula Diana ikut resipi dari Dragon Fruit Cheese Agar-Agar Pudding _ Y3K Vol.8.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, October 18, 2014

~ Indonesian Dessert...

Sheery Dream Cakes | 2:29 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Hari ini kita pergi ke Indonesia pula ya... Beberapa hari lepas Diana buat salah satu desserts yang pernah Diana makan di Indonesia suatu ketika dulu... Ianya diperbuat dari tepung pulut, tepung jagung atau tepung ubi kayu.. Disaluti dengan kelapa parut kukus dan di makan bersama sirap gula melaka.. Rasanya seperti kuih onde-onde sebenarnya.. cuma onde-onde berinti gula melaka.. Kuih ini pula dicurahkan sirap gula melaka ketika mengidang… 



Kuih ini diberi nama RICE FLOUR CAKES WITH GRATED COCONUT AND PALM SUGAR SYRUP .. Tetapi Diana buat juga bentuk bulat.. Anda boleh dapatkan resipinya dari buku masakan Indonesian cakes & desserts ya.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, October 17, 2014

~ Fried Chicken In Garlic Tomato / Chilli Sauce...

Sheery Dream Cakes | 8:30 AM | | | | Be the first to comment!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa khabar semua? Moga semuanya sihat sejahtera hendaknya selalu.. Terima kasih kerana masih sudi berkunjung di sini.. Alhamdulillah walaupun hari ni bersiaran tanpa resipi, diberi kesempatan juga Diana untuk kongsikan beberapa gambar menu fried chicken in garlic tomato / chilli sauce untuk pengunjung blog ini.. Kepada yaang sudi, bolehlah tengok gambar-gambar di bawah ya. 









BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 16, 2014

~ Fried Garlic Tomato Chicken...

Sheery Dream Cakes | 7:44 PM | | | 1 Comment so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 
Bertemu kembali kita di entri tanpa resipi ini. Hari ni Diana hanya kongsikan gambar fried garlic tomato chicken ni ya.. Diana ikut resipi dari Buku Masakan Yummy Sauces Made Easy .. Memang berbaloi memilikinya.. Sesiapa yang belum memilikinya, bolehlah dapatkannya di kedai buku berhampiran ya…

Dengan resipi Spicy garlic & tomato sauce ini kita boleh pelbagaikannya kepada banyak resipi.. Sos ini sesuai untuk memerap ayam ( goreng atau panggang ) dan untuk sos menu ayam atau ikan dan juga spaghetti.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, October 9, 2014

~ Ridiculous Chocolate Cake...

Sheery Dream Cakes | 10:07 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kek coklat! Oh! Kek coklat….. Sekali lagi bersiaran dengan entri Kek Coklat…. Salted caramel sebagai peneman setianya… Tidak lengkap tanpa Chocolate ganache di sampingnya….  
Ridiculous Chocolate Cake, resipi dari " Cake Book by Cupcake Jemma ".. Sebenarnya kek ini hanya perlu dilapis seperti biasa.. Tetapi Diana jadikan ianya seperti kek di dalam gambar di bawah.. 





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, May 23, 2014

~ Mocha Cheesecake / Oreo Mocha Cheesecake...

Sheery Dream Cakes | 4:50 PM | | | 3 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah.. Hari ini diberi kesempatan untuk bersiaran kembali dengan entri kek. Tetapi tiada resipi yang dikongsikan ya. Hanya beberapa keping gambar kek sahaja untuk dikongsi bersama anda semua yang dikasihi. Resipi dari Buku Masakan My Birthday Cake dari Bake with Kevin Chai.. Terima kasih buat Chef Kavin Chai di atas resipi yang sedap ni. Kepada anda yang belum memiliki buku masakan ini, bolehlah dapatkannya di kedai-kedai buku berdekatan ya. memang berbaloi memilikinya. Jom cuci mata dengan gambar-gambar kek di bawah..

Dengan menggunakan resipi yang sama, Diana juga pernah gabungkannya dengan oreo.. Jadilah Oreo Mocha Cheesecake kan.. Caranya sama sahaja seperti kita membuat kek krim biasa itu.. Hanya susun biskut oreo ketika kita melapis adunan keju tu ya... 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, January 15, 2014

~ Sangat Sedap!.....

Sheery Dream Cakes | 2:30 PM | | | 11 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua... 

Hari ini Diana hendak kongsikan gambar kek coklat yang dimasak oleh anak Diana, Er-er dan anak saudara Diana, Ery... Wah bukan main rajin lagi mereka malam tadi.. Sanggup buat kek coklat ini waktu malam... Kenapa?


Ini lah sebabnya... Hehehee.. Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib... Terima kasih buat Chef Akak Hanieliza kerana menghasilkan buku ini... Isi kandungannya memang best tau.. Banyak resipi yang menarik dan berbaloi untuk dicuba... Resipi yang mudah dan sedap!! Pasti ramai yang sudah memiliki buku ini kan... Ermm.. Kepada sesiapa yang belum memiliki buku ini, apa tunggu lagi... Jomlah beli ya.. 


Nampak tak betapa lembut dan lembabnya kek coklat ini? Ini lah salah satu resipi yang terdapat di dalam buku Buku 101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib tu... Kan dah cakap dah tadi... Memang berbaloi-baloi memiliki buku ni... :). 







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, January 11, 2013

~ Honey Prawns...

Sheery Dream Cakes | 9:15 PM | | | 7 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Dalam entri kali ini tiada resipi untuk dikongsikan.. Hanya mahu berkongsikan beberapa gambar Honey Prawns sahaja.. Udang ini boleh juga dimakan bersama sos cili jika tidak mahu bubuh madu.. Anak-anak Diana suka makan udang ini tanpa madu.. Hanya cicah sos cili sahaja..Resipi dari dari Buku Masakan Prawns, 50 fabulous recipes ini memang menepati citarasa kami sekeluarga. Jika anda belum memiliki buku masakan ini, apa kata anda dapatkannya di kedai buku yang berdekatan. Memang berbaloi memilikinya. Jom cuci mata lagi dengan gambar-gambar di bawah..




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>