Showing posts with label Kek. Show all posts
Showing posts with label Kek. Show all posts

Thursday, October 5, 2017

~ Churro Cheesecake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 7:50 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Agak lama tidak bersiaran di sini. Dah lama dapur alam maya ni bercuti nampaknya. Agak sibuk kebelakangan ni. Masa yang terhad membataskan Diana untuk mengambil gambar dan update blog. Ada juga gambar makanan yang telah diambil sebenarnya, tetapi entah bila hendak dikongsikan di sini. 

Terima kasih kepada yang masih sudi berkunjung ke blog ini walaupun tiada entri terbaru akhir-akhir ni. Alhamdulillah, hari ini berkesempatan juga untuk buat satu entri. Resipi Diana ikut dari blog The Recipe Critic. Churro Cheesecake ni memang sedap di tekak kami sekeluarga. Bahan-bahannya pun tidak banyak dan mudah untuk disediakan. Di dalam resipi ini ada menggunakan Pillsbury Crescent Dinner Rolls. Di tempat Diana agak sukar hendak dapatkannya. Jadi jika rajin bolehlah buat doh tu sendiri atau mungkin jika suka boleh gantikannya dengan Kawan Puff Pastry Square. Mungkin rasanya sedikit berbeza ya. 

Baiklah... Jom kita semak resipi dan cara menyediakannya.

 :: Sumber ~ The Recipe Critic  ( TQ ) 

CHURRO CHEESECAKE

INGREDIENTS
  • 2 cans ( oz. each ) Pillsbury Crescent Dinner Rolls ( I used the butter flake kind )
  • 2 pkg. ( 8 oz. each ) Cream Cheese, softened
  • 1 tsp vanilla
  • 1 egg, slightly beaten
  • 1 cup sugar, divided
  • 2 Tbsp ground cinnamon

INSTRUCTIONS
  1. Preheat the oven to 350 degrees. Using a hand mixer or a kitchenaid, beat together the cream cheese, vanilla, partially beaten egg, and 1/2 cup sugar until smooth.
    1. Mix together the rest of the sugar ( 1/2 cup ) and 2 tablespoons cinnamon. Set aside.
    2. Spray a 9x13 baking dish with cooking spray and sprinkle 1/4 cup ( or half ) of your cinnamon sugar mixture evenly into the bottom of the 9x13.
    3. On a piece of parchment paper, roll out your crescent dinner roll dough into a big 9x13 square and press the seams together so the dough is completely sealed. Set the dough in the bottom of your 9x13 baking dish on top of the cinnamon sugar.
    4. Spread the cheesecake evenly on top of your dough and unroll the other can of crescent dough and place on top also making sure that the seams are completely sealed.
    5. Sprinkle the top with the remaining 1/4 cup of cinnamon sugar mixture and bake for 30-35 minutes or until golden brown.

    NOTES
    Recipe Adapted From Oh Bite It

BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, August 1, 2017

~ Kek Kukus Lapis Horlicks Keju...

Sheery Dream Cakes | 12:31 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi kek kukus pada hari ni. Kek kukus lapis merupakan salah satu kek kegemaran seisi keluarga. Oleh sebab masih banyak stock cream cheese di rumah ni dan kebetulan pula ada yang teringin nak makan kek kukus lapis, jadi Diana buatlah kek kukus lapis yang dicampurkan dengan cream cheese. 

Resipi kek kukus lapis ni memang tidak jauh bezanya dengan Kek Kukus Lapis Horlicks Oatmeal yang pernah Diana kongsikan dulu. Cuma bezanya kali ini Diana bubuh beberapa bahan lain di dalam resipi ini untuk mendapatkan kek kukus lapis yang lebih moist dari yang lepas. Kenapa Diana masih mengekalkan resipi ini dan hanya menambah beberapa bahan sahaja? Semestinya resipi kek kukus lapis inilah yang digemari seisi keluarga. Itulah sebabnya Diana masih menggunakan bahan-bahan asas resipi yang lepas.

Jom semak resipinya di bawah.

KEK KUKUS LAPIS HORLICKS KEJU

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • 300 gm mentega berkualiti tinggi _ ( Diana biasa guna Anchor, SCS atau Golden Churn )
  • 120 gm minyak sapi
  • 200 gm cream cheese
  • 190 gm gula kastor _ ( kurangkan sukatan gula jika tidak suka manis dan bubuh 220 gm jika suka manis )
  • 1 tin kecil susu pekat manis ( 390 gm )
  • 170 gm Nestle cream
  • 1 tin sederhana seri kaya Yeo's ( 300 gm )
  • 1 botol kecil jem strawberry ( 170 gm )
  • 130 gm Nestle cerelac bijirin bayi ( gandum & madu )
  • 220 gm biskut Hup Seng cream crackers yang telah dikisar halus
  • 200 gm horlicks
  • 50 gm haw flakes kisar


Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
  2. Asingkan putih dan kuning telur. 
  3. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga kembang. Ketepikan.
  4. Kemudian pukul mentega bersama minyak sapi dan cram cheese sehingga sebati.
  5. Masukkan kuning telur dan pukul hingga kembang.
  6. Setelah itu, campurkan adunan putih telur dan gula halus tadi. Pukul rata.
  7. Masukkan Nestle cream dan pukul lagi hingga sebati.
  8. Masukkan susu pekat manis, seri kaya, jem strawberry, cerelac, biskut cream crackers kisar, haw flakes kisar serta horlicks. Pukul lagi hingga rata.
  9. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Warnakan adunan dengan warna pilihan pada setiap bahagian.
  10. Tuangkan satu adunan dan masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah dialas dengan aluminium foil. Kukus sehingga kek masak.
  11. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut. Lapis lagi dengan satu adunan warna berlainan dan kukus sehingga adunan kek masak.
  12. Buat begini sehingga adunan kek habis.
  13. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  14. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.
  15. Sejukkan dan simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum di potong dan dihidang.
  16. Masa untuk mengukus kek ini dalam 3 1/2 - 4 jam lamanya menggunakan api sederhana.

** NOTA ~
  • Kita boleh mengurangkan masa mengukus dengan melapis adunan kek ini nipis-nipis.
  • Sukatan gulanya tu boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing. 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, July 18, 2017

~ Resipi Kek Batik...

Sheery Dream Cakes | 4:22 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Kek Batik lagi. Cuma untuk kali ini, Diana ingin kongsikan resipi olahan terbaru. Mungkin ada antara anda yang tertanya-tanya atau mungkin hairan kenapa sejak dulu lagi Diana suka kongsikan resipi Kek Batik di blog Diana ni. Sebenarnya Kek Batik merupakan kek kegemaran kami seisi keluarga. Jadi, itulah sebabnya kenapa Kek Batik mempunyai resipi pelbagai versi di blog ini ya.

Jika anda ingin tengok resipi-resipi Kek Batik yang lain, anda boleh klik DI SINI. Anda boleh rujuk resipinya pada link yang Diana berikan itu ya.

Untuk resipi Kek Batik kali ini, tiada jauh bezanya dengan resipi Kek Batik Horlicks Pandan. Ada beberapa bahan sahaja yang membezakannya. Nak tau apakah bahan-bahan tersebut, apa kata kita semak resipi olahan terbaru untuk Kek Batik ni.


KEK BATIK 

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum
  • 320 gm susu pekat manis
  • 220 gm milo
  • 200 gm horlicks
  • 3 tbsp nutella _ boleh skip jika tidak suka bubuh nutella
  • 3/4 botol browning sugar ( 1 botol =140 gm ) _ jika suka boleh bubuh 1 botol
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, horlicks, milo, nestum dan nutella. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Masukkan browning sugar dan pukul rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  8. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  12. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, July 14, 2017

~ Resipi Kek Batik Horlicks Pandan...

Sheery Dream Cakes | 11:41 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Terlebih dahulu Diana ingin memohon maaf kerana lambat kongsikan resipi Kek Batik Horlicks Pandan ni. Sebenarnya Diana agak sibuk beberapa hari ni membuat kek kukus. Baru sekarang ni ada masa terluang untuk update resipinya di sini.

Kek Batik Horlicks kali ni Diana cuba bubuh perisa pandan. Alhamdulillah.. Seisi keluarga suka makan kek ni. Jika anda suka rasa pandan yang kuat, anda boleh bubuh lebih sedikit perisa pandan tu ya. Baiklah, jom kita semak resipi yang Diana kongsikan untuk hari ni.



KEK BATIK HORLICKS PANDAN

Bahan-Bahan
  • 340 gm mentega
  • 220 gm gula kastor
  • 10 biji telur
  • 260 gm tepung gandum
  • 250 gm susu pekat manis
  • 200 gm horlicks
  • 60 gm Nestle nestum original 
  • 1 bungkus biskut Marie Munchy's original atau secukup kegunaan
  • 1/2 tsp perisa pandan ( Diana guna Star Brand ) _ bubuh lebih sedikit jika suka rasa pandan yang kuat dan jangan bubuh jika ingin mengekalkan rasa horlicks 
  • 1 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan _ jika tidak bubuh perisa pandan Star Brand, boleh bubuh dalam 2 1/2 tsp
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-Cara
  1. Pukul gula bersama mentega hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
  4. Tambahkan tepung gandum, horlicks dan nestum. Pukul adunan hingga sebati.
  5. Masukkan perisa dan pewarna pandan. Pukul rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga adunan pekat ( rujuk SINI cara memasaknya ).
  7. Tutupkan api. Kemudian masukkan biskut marie dan gaul perlahan.
  8. Masukkan adunan kek tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil dan tekan kek sehingga rata dan padat.
  9. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. Lebih elok jika dibiarkan semalaman di dalam peti sejuk.
  10. ** Cara lain untuk melapis kek ~ Sediakan loyang yang telah dilapis dengan aluminium foil dan letakkan sedikit adunan kek tadi. Ratakan.
  11. Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
  12. Simpan di dalam peti ais sebelum dipotong. 


** NOTA
  • Jika anda suka rasa pandan, adalah lebih baik bubuh kedua perisa dan pewarna pandan seperti di atas atau lebihkan sedikit perisa pandan Star Brand tersebut.
  • Jika anda ingin mengekalkan rasa horlicks, bolehlah skip perisa pandan Star Brand dan bubuh 2 1/2 tsp Koepoe Koepoe pasta perisa & pewarna pandan 



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Saturday, July 8, 2017

~ Resipi Kek Kukus Lapis Asam Manis Coklat...

Sheery Dream Cakes | 8:38 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Betapa masa berdetik begitu pantas sehingga tidak terasa hari demi hari berlalu meninggalkan kita semua. Sungguh hari-hari itu terasa singkat. Semoga kita semua sentiasa di dalam redha dan rahmatNya. In Shaa Allah hari mendatang akan lebih baik dari sebelumnya. Hari ini 14 Syawal 1438 H. Masih banyak jemputan rumah terbuka diterima. In Shaa Allah.. kami akan berkunjung nanti dan Terima Kasih atas jemputannya ya.

Hari ini Diana ingin kongsikan resipi Kek Kukus Lapis Asam Manis Coklat. Resipi sama sahaja dengan versi yang lepas ( klik DI SINI ) cuma Diana tambah coklat di dalam adunan kek tu. Caranya pun mudah sahaja. Tak perlu nak susun haw flakes tu satu persatu. Haw flakes tu Diana cincang kasar dan bubuh di dalam adunan kek sebelum dikukus. Jika ingin sedikit kelainan di dalam rasa kek kukus lapis asam manis ni, bolehlah mencuba resipi di bawah ni ya.


KEK KUKUS LAPIS ASAM MANIS COKLAT

Bahan-Bahan 
  • 5 biji telur
  • 250 gm mentega
  • 1 3/4 cawan biskut cap ping pong Hup Seng Cream Crackers yang telah dikisar halus
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1/2 tin kecil susu pekat manis ( 194 gm )
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 tsp baking powder
  • 120 gm haw flakes_ dicincang kasar ( boleh dikurangkan kepada 100 gm jika anda menambah sukatan coklat )
  • 100 gm coklat masakan _ dicincang kasar ( boleh ditamah jika suka rasa coklat yang lebih kuat )
  • Pewarna hijau, oren dan kuning atau warna pilihan masing-masing


Cara-Cara 
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
  2. Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
  3. Kemudian masukkan telur dan putar lagi
  4. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
  5. Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
  7. 1 bahagian bubuh 60 gm haw flakes cincang + pewarna oren, 1 bahagian lagi bubuh juga 60 gm haw flakes cincang +  pewarna hijau dan sebahagian lagi tambahkan coklat cincang + pewarna kuning. ( Jika anda suka rasa coklat yang lebih kuat, bolehlah di bubuh 2 bahagian adunan kek untuk coklat dan tambahkan sukatan coklat serta kurangkan sukatan haw flakes cincang kepada 100 gm sahaja ).
  8. Ambil sedikit adunan oren dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah ianya masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi / cake tester. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
  9. Lapis lagi di atasnya dengan adunan warna kuning. Buat begini sehingga adunan  kek habis digunakan.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Wednesday, July 5, 2017

~ Resipi Kek Kukus Lapis Horlicks Oatmeal...

Sheery Dream Cakes | 4:29 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah bersiaran kembali bersama resipi kek kukus pula untuk hari ini. Kek kukus ni Diana buat untuk jamuan rumah terbuka pada hari raya pertama tempoh hari. Baru hari ini berkesempatan kongsikan resipinya di sini. 

Di Labuan, kek kukus lapis merupakan kek yang biasa kita akan jumpa ketika beraya di rumah saudara mara atau kawan-kawan serta di rumah jiran tetangga. Ada bermacam-macam jenis kek kukus lapis terhidang di atas meja dengan pelbagai rasa dan warna. Untuk hari raya tahun ni, Diana buat resipi baru kek kukus dengan menggabungkan horlicks dan oatmeal. Rasanya? Hehehe.. Kena buat barulah tau kan. Apa-apa pun, seisi keluarga dan beberapa orang tetamu memberitahu yang kek ni sedap di tekak mereka. Alhamdulillah. Terima kasih kepada semua yang sudi datang ke rumah di hari raya ini ya. Maaf Zahir & Batin sekiranya ada kekurangan semasa anda beraya di rumah Diana.

Baiklah, jom kita semak resipi kek kukus lapis ini.


KEK KUKUS LAPIS HORLICKS OATMEAL

Bahan-Bahan
  • 10 biji telur
  • 300 gm mentega Golden Churn
  • 120 gm minyak sapi
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 tin sederhana seri kaya Yeo's ( 300 gm )
  • 1 cawan Nestle cerelac bijirin bayi ( gandum & madu )
  • 1 cawan instant oatmeal Quaker _ dikisar halus
  • 1 cawan biskut Hup Seng cream crackers yang telah dikisar halus
  • 150 gm horlicks
  • 80 gm haw flakes kisar


Cara-Cara
  1. Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil / tuala bersih semasa mengukus kek. 
  2. Asingkan putih dan kuning telur. 
  3. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga kembang. Ketepikan.
  4. Kemudian, pukul mentega bersama minyak sapi sehingga sebati.
  5. Masukkan kuning telur dan pukul hingga kembang.
  6. Setelah itu, campurkan adunan putih telur dan gula halus tadi. Pukul sebati.
  7. Masukkan susu pekat manis, seri kaya, cerelac, biskut cream crackers kisar, haw flakes kisar, instant oatmeal kisar serta horlicks. Pukul lagi hingga rata.
  8. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Warnakan adunan dengan warna pilihan pada setiap bahagian.
  9. Tuangkan satu adunan dan masukkan ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah dialas dengan aluminium foil. Kukus sehingga kek masak.
  10. Setelah itu cucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester pada kek dan tekan dengan lembut dengan sudu plastik lembut. Lapis lagi dengan satu adunan warna berlainan dan kukus sehingga adunan kek masak.
  11. Buat begini sehingga adunan kek habis.
  12. Jangan lupa setiap kali kita membuat kek kukus, hendaklah dicucuk beberapa lubang dengan lidi halus / cake tester dan tekan secara lembut dengan sudu plastik sebelum melapis adunan seterusnya. 
  13. Untuk lapisan terakhir, masa mengukusnya hendaklah ditambah selama 30 minit supaya kek masak sekata secara keseluruhannya.
  14. Sejukkan dan simpan semalaman di dalam peti sejuk sebelum di potong dan dihidang.
  15. Masa untuk mengukus kek ini dalam 3 1/2 - 4 jam lamanya menggunakan api sederhana.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, July 3, 2017

~ Resipi Kek Batik Coklat...

Sheery Dream Cakes | 8:23 PM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam 9 Syawal...

Salam Aidilfitri buat semua. Ampun dan maaf dari saya andai kata ada yang pernah terguris hati dan tercalar perasaan selama persahabatan kita di alam nyata mahupun di alam maya. Moga ukhuwah yang terjalin mendapat keredhaan Allah S.W.T. dan akan terus kekal keranaNya.

Beberapa hari yang lepas, Diana sempat buat Kek Batik Coklat. Sejak Diana beratkins ni, memang Diana mengelakkan diri dari membuat Kek Batik Coklat. Inilah salah satu kek kegemaran Diana sebenarnya. Jika ada kek ni di depan mata, memang hancurlah diet Diana dibuatnya. Memandangkan seisi keluarga suka sangat makan Kek Batik Coklat ni di rumah sepupu Diana semasa beraya di sana, jadi buat jugalah kek ni. 

Diana teringin nak mencuba resipi yang lain. Jadi, Diana google resipi Kek Batik Coklat. Hasilnya Diana jumpalah resipi Kek Batik Coklat seperti di bawah. Terima kasih kepada tuan empunya resipi dan juga kepada yang sudi mengetengahkan resipi ni ya. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula. Terima kasih.



:: Sumber Dari ~ CaHaYa CiNta Ku ( KEK BATIK SPECIAL ) _ ( TQ )


KEK BATIK COKLAT 

Bahan-Bahan
  • 3 tbsp mentega
  • 300 gm coklat masakan / boleh gantikan dengan milo _ ( Diana bubuh 250 gm coklat masakan + 3 sudu makan milo )
  • 1/2 tin besar susu pekat _ boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa masing-masing
  • 200 gm biskut marie atau secukupnya _ dipatah-patahkan
  • Kacang dikisar kasar _ ( Diana gantikan dengan nestum )
  • Badam keping yang disangai _( Diana tidak bubuh )

Cara-Cara
  1. Satukan mentega, susu pekat, milo (jika bubuh ) dan coklat masakan di dalam periuk.
  2. Cairkan dengan menggunakan kaedah double boiler. Masak sehingga kesemua bahan larut dan gaul sebati. Tutupkan api. ( Diana tidak menggunakan kaedah double boiler. Hanya masak seperti biasa di atas api sederhana dan kacau sentiasa sehingga kesemua bahan larut ).
  3. Tutupkan api dan masukkan biskut marie dan kepingan badam ( Diana tudak bubuh ). Gaul sehingga kesemua bahan bersalut coklat.
  4. Taburkan kacang kisar dan gaul rata ( Diana tidak bubuh ).
  5. Masukkan adunan kek batik ke dalam loyang yang telah dialas dengan aluminium foil atau menggunakan plastik bersih. Tekan adunan sehingga padat.
  6. Taburkan kacang kisar ( Diana gantikan dengan nestum ).
  7. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 2, 2017

~ Kek Red Velvet / Kek Coklat Bersama Cream Cheese Frosting & Ganache...

Sheery Dream Cakes | 11:15 AM | | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dessert ni Diana buat kelmarin pagi untuk salah satu menu berbuka kami sekeluarga. Di bulan Ramadhan, biasanya kek sememangnya kurang diminati di rumah ni. Sebab itulah Diana buat kek sebelum tibanya Ramadhan. Ketika berbuka, pasti kuih muih juga dicari. Tetapi jika kek tu dibubuh dalam cawan atau jar, laju pula habisnya. Hehehe.. Mungkin kecomelannya tu membuatkan rasa ingin untuk menikmatinya.

Resipinya kek ni pernah Diana kongsikannya di sini. Tinggal gabungkannya sahaja dengan mana-mana frosting atau filling. Untuk kali ni Diana menggunakan Red Velvet cake digabungkan bersama cream cheese frosting dan ganache. Taburkan pula dengan cincangan biskut Famous Amos yang rangup tu. Ianya memang gabungan yang serasi di tekak ini.

Untuk keknya tu, anda boleh juga gunakan kek coklat. Kepada penggemar kek coklat, ianya memang berbaloi untuk mencubanya. Segalanya coklat bergabung dengan cream cheese frosting. 

Baiklah, apa kata kita semak resipi untuk entri ni.


Olahan Oleh ~ skybluemelley 

KEK RED VELVET / KEK COKLAT BERSAMA CREAM CHEESE FROSTING & GANACHE

Bahan-Bahan
  • Kek red velvet / kek coklat secukup kegunaan _ Resipi Kek Red Velvet boleh rujuk DI SINI / Resipi Kek Coklat klik DI SINI
  • Cream cheese frosting secukup kegunaan _ Resipinya boleh rujuk DI SINI 
  • Chocolate ganache _ Resipinya rujuk DI SINI ( untuk kali ni Diana bubuh sedikit garam di dalam resipi ni )
  • Cincangan biskut Famous Amos Secukupnya

Cara Melapis
  1. Potong kek mengikut saiz yang diingini dan letakkan ke dalam bekas yang digunakan.
  2. Kemudian paipkan cream cheese frosting di atasnya.
  3. Curahkan chocolate ganache di atasnya.
  4. Akhir sekali, taburkan cincangan Famous amos choc chip cookies atau apa-apa sahaja yang menjadi kegemaran anda.
  5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.

::  Ini contoh yang menggunakan kek coklat  ::



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>