Friday, May 11, 2012

~ Resipi Kek Batik Coklat Cheese Pesona...

Sheery Dream Cakes | 4:35 PM | 20 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... 

Alhamdulillah.. Diberikan kita peluang bersua lagi hari ni walaupun hanya di alam maya... Beberapa hari yang lepas.. SBK terpaksa berehat seketika atas sebab yang tidak dapat d ielakkan.. Maaf sesangat tau.. Memang terasa rindu sesangat kat semua orang.. Namun keadaan yang tak mengizinkan membuatkan rindu tu terpaksa dipendam.. Huhuuu... 


Pagi ni tadi memang ada niat nak online.. Namun bila seawal pukul 7am menerima call hubby yang mengatakan Irfan mengamuk kat sekolah.. Nak ikut hubby balik :D.. Terus hilang niat nak online tu.. Risau berpanjangan sehingga ler saat bertemu Irfan semasa ambil dia balik sekolah tadi.. Al-Kisahnya macam ni.. Hari ni mereka kena pakai baju sukan.. Tetapiii.. Mummy dia ni teeersilap pakaikan baju.. Aduuh!!! Kasihannya Irfan.. Pasti dia malukan .. :(. Kecuaian ni berpunca apabila Diana terlewat bangun sebab migraine melanda beberapa hari ni.. dan bergegas sediakan sarapan dan kebetulan pula Irfan meminta popia jejari ketam pagi tadi.. Makanyaaaa.. Apabila semua dibuat dalam keadaan kelam kabut.. Sampaikan hari ni kena pakai baju sukan pun Diana terlupa.. Kasihan Irfan menangis kat sekolah.. :( Sorry Irfan Cayaaang... 


Baik ler.. Dah habis cerita Irfan cayaang... Kita beralih pula kat cerita Kek Batik Coklat Cheese Pesona yang sedap ni... Hari tu nampak Izah buat kek ni.. Idea yang sangat menarik kerana Izah gabungkan 2 resipi kek iaitu Kek Batik Coklat dan Kek Lapis Cheese Persona menjadi 1 resipi... Ternyata ianya memang sedaap... Terima kasih buat Izah dan kepada tuan empunya resipi asal kerana berkongsi resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini yer.. Terima kasih... 


KEK BATIK COKLAT CHEESE PESONA

Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )

:: Olahan Oleh ~ Izah  ( TQ )
:: Resipi Asal ~ Mylla @ My Resipi  ( TQ )
:: Idea Oleh ~ Noorsha @ 1001 Cerita 1001 Rasa  ( TQ )
:: Sumber Dari ~ HaSue @ I Love My Life  ( TQ )

Bahan-Bahan
  • 2/3 cawan air
  • 1 sk serbuk agar-agar
  • 250 gm butter
  • 125 gm milo
  • 3 sb serbuk koko
  • 1/2 sk serbuk nescafe
  • 1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing²
  • 1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit

Cara-Cara
  1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
  2. Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar². Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar²  larut dan air mendidih ).
  3. Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
  4. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
  5. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
  6. Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar² ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ). 
  7. Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  8. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  9. Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis ( Diana tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
  10. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
  11. Potong dan siap untuk dihidangkan.
  12. *Untuk kek batik coklat beragar² ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.


Lapisan Cheese ( Kek Lapis Cheese Persona ) _ *izah buat half Diana buat 1 adunan di bawah )

:: Resipi Asal Oleh ~  Ryo @ Ryoazhar ( TQ )

BahanBahan ~ ( Saiz 9x9 )

A

2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE ) 
500 ml susu segar, dipanaskan

B

500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Cara-Cara
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu ( suam-suam panas ). Terus susun dalam bekas. ( Celup 1 saat je tau ).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas-ramaskan je dalam penapis tu.. jadi serbuk lah ia.. )
  11. Tekan-tekan sikit permukaan tu dan masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

:: Ini pula cara yang Diana buat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~ 
  1. Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar-agar ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
  2. Ratakan adunan cheese di atasnya ( Diana tuang adunan tu sekaligus ).
  3. Kemudian susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese.
  4. Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar-agar ) di atasnya.
  5. Masukkan ke dalam peti ais semalaman.
  6. Hidang bersama Salted Caramel.

Diana hidang bersama Salted Caramel.. Tu pun kebetulan Diana juga buat untuk Choc Salted Caramel Cheesecake... Untuk resipi kek tu nanti baru update eh.. Hehhehee... Terima kasih buat Izah kerana idea gabungkan kedua resipi nie.. hasilnya memang sedaaap!!! 


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, May 1, 2012

~ Sambal Daging Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 12:21 PM | 9 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang... 

Sempena cuti hari ni pasti ramai yang mengambil kesempatan untuk membawa keluarga pergi bersiar-siar kan... Diana sekeluarga tidak pergi mana pun... Hanya rehat di rumah saja.. Lagi pun hari ni cuaca teramatlah panasnya... Sekarang ni musim demam sana sini.. Ada baiknya rehat di rumah saja.

Hari ni Diana nak kongsikan 1 lagi resipi olahan dari resipi yang pernah Diana kongsikan dulu... Ingat tak dengan resipi Sambal Ayam Udang Kering .. Kepada sesiapa yang pernah mencuba resipi Sambal Ayam Udang Kering tu pasti ingat kan... :). Jutaan Terima Kasih Diana rakamkan kepada semua yang pernah mencuba resipi tu... Terima kasih sudi mencuba ya... Alhamdulillah.. Setakat ni menu tu menepati citarasa yang mencubanya... Kalau nak olah mengikut citarasa keluarga masing-masing pun boleh... Tiada masalah bagi Diana.. Dalam dunia masakan ni kita kena la memasak mengikut citarasa keluarga, ya tak?

Oleh kerana keluarga Diana suka sangat makan Sambal Ayam Udang Kering ni.. Jadi Diana olah ianya kepada daging pula... Bahanya tidak jauh bezanya pun... Hanya sedikit tambahan yang Diana buat.. Apa kata kita tengok pula olahan terbaru yang menggunakan daging pula.. Alhamdulillah... Hubby dan anak-anak pun suka makan... Lebih-lebih lagi daughter yang memang suka makan daging... Kalau nak tengok step by step boleh klik di  SINI.. Sekarang ni memang tak sempat nak buat step by step sebab masa masih mencemburui diri ni.. InsyaAllah bila dah free sikit nanti Diana akan buat step by step untuk resipi yang akan datang  seperti kebiasaan yang Diana buat dulu... :)

Jom semak resipinya.




SAMBAL DAGING UDANG KERING

Bahan-Bahan
  • 800 gm daging _ dihiris nipis
  • 1 genggam udang kering _ direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar
  • 4 ulas bawang merah _ dicincang
  • 3 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan dihiris
  • 2 batang serai _ dititik
  • 2 biji cili merah _ dibuang bijinya dan hiris menyerong
  • 3 tbsp cili kering kisar
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 100 ml air
  • Garam jika perlu
  • Gula melaka secukup rasa
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Daun sup _ dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar )
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng

Bahan-Bahan Perap

  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1 tsp seasoning Maggi
  • 1 tsp garam
  • 1 tsp gula
  • 1 1/2 tsp serbuk kari daging dan ayam Baba's
  • 1 tsp serbuk cili
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 2 cubit soda bikarbonat
  • 1/2 tsp kicap cair Loon Kee

Cara-Cara
  1. Perap daging bersama bahan perap selama 30 minit - 1 jam. 
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging seketika ( jangan goreng daging terlalu lama sebab ia akan menyebabkan daging tersebut liat ). Ketepikan. 
  3. Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing.
  4. Masukkan serai dan tumis lagi hingga terbit aromanya.
  5. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit.
  6. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 
  7. Masukkan gula melaka dan gaul rata. Tumis sehingga pecah minyak. 
  8. Kemudian masukkan daging goreng dan gaul rata.
  9. Tambahkan air, air asam jawa dan perencah pati ayam. Bubuh garam secukup rasa jika perlu. 
  10. Setelah kuahnya pekat bolehlah masukkan bawang besar dan hirisan cili merah. Masak seketika.
  11. Angkat dan sedia untuk dihidang.
  12. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Monday, April 30, 2012

~ Vanilla Heart Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:53 AM | 19 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah... Bertemu lagi kita di pagi Isnin di penghujung bulan April ni... Moga semuanya sihat sejahtera dan gembira sentiasa hendaknya... Bagaimana cuaca kat tempat anda semua? Adakah hujan juga seperti kat sini? Awal pagi ni dah hujan lebat... Sejuk jer pepagi ni walaupun sejak pukul 3:30 am tadi black out... 

Dah dua hari dah badan nie rasa tak selesa... Kepala terasa berdenyut² jer... Petang sabtu tu sempat juga online kejap .. niat di hati sebenarnya nak BW masa tu.. Tapi oleh kerana tak larat dah rasanya bila kepala ni asyik berdenyut² jer... Terpaksa ler dibatalkan niat nak BW tu.. Kena ler rehatkan diri terlebih dahulu... Maaf sesangat tau tak sempat BW semalam...


Pagi Ahad tu Diana sempat buat CC ni untuk penuhi permintaan anak-anak yang nak makan Vanilla CC... Tu yang buat tu pagi kemarin.. Resipi CC ni Diana ambil dari blog Martha Stewart... Resipi yang mudah dan yang amat penting ianya sedap di tekak kami sekeluarga... Diana gabungkan Vanilla Cupcakes ni dengan Cream Cheese Frosting resipi dari Martha juga... Bagi Diana sekeluarga.. Gabungan keduanya ni memang sedaap... Memang menepati citarasa kami sekeluarga.. :


Ermmm... Bukan main slow lagi buat entri kali ni... Nak preview pun tak dapat... Sekarang ni kat sini masih hujan lebat.. Jadi line tenet makin tenat nampak gayanya... Ok ler tanpa membuang masa lagi jom tengok resipinya.. Terima kasih buat tuan empunya resipi di atas resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini.. Terima kasih... 


:: Resipi Dari Blog ~ Martha Stewart  ( TQ )



BILLY'S VANILLA, VANILLA CUPCAKES

Makes about 30 cupcakes

Ingredients
  • 1 3/4 cups cake flour _ *not self-rising
  • 1 1/4 cups unbleached all-purpose flour
  • 2 cups sugar
  • 1 tablespoon baking powder
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 cup unsalted butter _ cut into 1-inch cubes
  • 4 large eggs
  • 1 cup whole milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees. Line cupcake pans with paper liners; set aside. 
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine flours, sugar, baking powder, and salt; mix on low speed until combined. Add butter, mixing until just coated with flour.
  3. In a large glass measuring cup, whisk together eggs, milk, and vanilla. With mixer on medium speed, add wet ingredients in 3 parts, scraping down sides of bowl before each addition; beat until ingredients are incorporated but do not overbeat.
  4. Divide batter evenly among liners, filling about 2/3 full. Bake, rotating pan halfway through, until a cake tester inserted in the center comes out clean, 17 to 20 minutes.
  5. Transfer to a wire rack to cool completely. Repeat process with remaining batter. Once cupcakes have cooled, use a small offset spatula to frost tops of each cupcake. Decorate with sprinkles, if desired. Serve at room temperature.


:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )



CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

Directions
  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.
  5. ** ( Diana guna electric mixer untuk pukul adunan cream nie ).


:: Cara Diana pula ~ 
  1. Diana ambil sedikit adunan kek dan bubuh pewarna merah jambu dan ratakan di dalam loyang bersaiz kecil tapi tinggi.
  2. Kemudian bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C sehingga kek masak.
  3. Keluarkan kek dan sejukkan. Potong kek kepada beberapa bahagian kecil menggunakan cutter berbentuk hati atau jika suka boleh ukir sendiri dan potong menggunakan pisau yang tajam ( Diana buat yang nie sebab cutter berbentuk hati tu entah mana maid dah simpan.. Huhuu ). Ketepikan.
  4. Setelah itu, bubuh sedikit adunan kek yang selebihnya tadi ke dalam mangkuk kertas dan letakkan satu keping kek berbentuk hati di tengahnya.
  5. Lapis lagi dengan sedikit adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar di dalam oven  yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 17 - 20 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting ( resipi rujuk di atas ) atau cream pilihan masing-masing.
  8. Hias mengikut citarasa masing-masing.



BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, April 26, 2012

~ Ayam Laksamana...

Sheery Dream Cakes | 9:44 AM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali... 

Untuk entri kedua ni Diana ingin sajikan dengan resipi dari CMG... Resipi diberi nama Ayam Laksamana... Wah klasik gitu nama resipi ni kan... Rasanya tersangat la sedaaapnya. Anda pasti akan jatuh cinta dengan resipi ni.. Percayalah...

Ayam Laksmana ni dah lama sangat dah habis... Diana masak pada awal bulan nie. Masak pada 3hb April hari tu.. Terlupa pula nak kongsikannya di sini..  Sesiapa yang pernah cuba Ayam Ros Pandan resipi CMG juga... Lebih kurang macam tu ler rasanya.. Ayam Ros Pandan tu memang dah menjadi resipi fav kami sekeluarga... Dan yang terbaru ni pula Ayam Laksamana ni pun dah termasuk dalam senarai menu fav kami sekeluarga.. Anak-anak memang suka sangat makan ayam ni... Tak henti-henti mereka memuji kesedapannya. Terima kasih CMG kerana berkongsi resipi-resipi yang sedap... Izinkan juga Diana kongsikan resipi Ayam Laksamana ni di sini ya.. Terima kasih... 


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )


AYAM LAKSAMANA

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam, saiz sederhana, potong ikut suka
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 1 camca besar gula melaka
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 camca besar sos cili
  • 1 senduk nasi cili kisar
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 genggam kismis
  • 1 camca besar bawang goreng
  • 1 pokok daun ketumbar, potong kasar-kasar
  • Sedikit gajus dan kacang pis untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
  • 2 biji bawang besar saiz sederhana
  • 4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 batang serai, hiris halus
  • 3 biji buah keras
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1 camca teh jintan kasar
  • 1 camca teh jintan halus
  • 1/2 biji pala, diparut ( nutmeg )

Cara Membuatnya
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan kelar-kelar sedikit. Gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap 10 minit. Goreng ayam tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap-lembap saja. Angkat dan tos, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus dan daun pandan hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing, tambah sos tomato dan sos cili, kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam dan kismis, gaul rata-rata dan tuang air. Kacau dan biar pekat, tambah garam secukup rasa dan gula melaka. Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur gajus dan kacang pis sebelum dihidangkan...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>