Wednesday, May 10, 2017

~ Resipi Tart Nanas Cheese...

Sheery Dream Cakes | 9:23 AM | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 


Tart Nanas merupakan biskut raya yang popular dan menjadi kegemaran sepanjang zaman. Sudah menjadi satu kemestian sejak zaman nenek moyang kita lagi biskut ini ada terhidang di meja untuk hidangan di Hari Raya. 

Di zaman kanak-kanak Diana dulu, pelbagai biskut raya disediakan oleh mama Diana. Seronok rasanya ketika itu sebab kami menyediakan biskut raya sendiri bagi persiapan menyambut ketibaan Syawal.

Berbeza dengan zaman sekarang, ramai sudah yang menjual pelbagai jenis biskut raya. Zaman semakin berkembang, banyak pilihan dengan pelbagai rasa dan rupa bentuk yang terdapat di pasaran. Ada juga resipi-resipi asal diolah dan ditambah dengan keju bagi menyesuaikan selera pelanggan di zaman ini. Diana juga tidak ketinggalan untuk membeli biskut homemade setiap tahun sebelum tibanya Syawal. Diana hanya buat biskut sebelum tibanya Ramadhan untuk hidangan keluarga Diana. Untuk hidangan Hari Raya biasanya Diana akan beli sahaja. Cuma ada 2 atau 3 jenis biskut sahaja yang Diana akan buat.

Dua hari lepas, Diana sempat buat Tart Nanas. Resipi dari Akak Anim ini sememangkan sedap. Pastrinya yang rapuh, gebu dan cair di mulut apabila dimakan. Biskut ini sememangnya membuatkan anda tidak akan berhenti untuk mengunyah lagi dan lagi. Memang berbaloi mencuba resipi dari akak Anim ini.

Cuma untuk kali ini, Diana ada tambah sedikit dengan cream cheese di dalam adunan pastrinya. Ampun ya akak Anim, Diana derhaka sedikit dengan resipi ni. Harap akak izinkan dan halalkan ya. 

Terima kasih buat Akak Anim kerana sudi berkongsi resipi Tart Nanas Gebu yang sedap ini. Izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya akak. Terima kasih akak..

:: Resipi Oleh ~ Akak Anim @ My Kitchen  ( TQ )

TART NANAS CHEESE

Bahan-Bahan Pastri
  • 4 oz butter - 115 gram 
  • 4oz minyak sapi - 115 gram 
  • 1 biji telur gred B 
  • 1 lb tepung gandum - 450 gram 
  • Sedikit garam 
  • Air sejuk _ jika perlu
  • 100 gram cream cheese _ ( Diana tambah )

Cara-Cara
  1. Pecahkan telur di dalam bekas adunan. 
  2. Masukkan butter, minyak sapi dan cream cheese. Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk. 
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut ( Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais). 
  4. Dengan menggunakan acuan tart, tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda. 
  5. Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tart yang tebal. Bakar pada suhu 170°C-180°C selama 20-25 minit

Bahan-Bahan Inti
  • 10 biji nanas _ disagat dan toskan airnya 
  • 3 kampit gula 
  • Sedikit pewarna kuning 

Cara-Cara 
  1. Masukkan nanas dan gula ke dalam periuk yang sesuai. Gaul dan masak sehingga hampir kering.
  2. Masukkan pewarna kuning dan gaul.
  3. Kacau sehingga kering di atas api yang perlahan. 




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Thursday, May 4, 2017

~ Resipi Bihun Goreng Taucu...

Sheery Dream Cakes | 8:53 PM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersua kembali kita di entri kedua untuk hari ini. Bihun lagi? Hehehe... Entri kedua ni pun masih lagi dengan bihun rupanya ya. Cuma untuk entri ni Diana ingin kongsikan resipi Bihun Goreng Taucu. Diana masak untuk sarapan pagi tadi  sebenarnya ni. Nak resipinya? Anda boleh rujuk di bawah ya.


BIHUN GORENG TAUCU

Bahan-Bahan
  • 400 gm bihun _ direndam hingga lembut dan toskan
  • 160 gm udang _ kupas kulitnya dan bersihkan
  • Segenggam udang kering _ direndam di dalam air panas hingga lembut, bersihkan dan ditumbuk kasar
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dibelah 2 dan hiris halus
  • 1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan dihiris halus
  • 7 batang daun kucai _ potong 1 inci panjang
  • 3 tbsp taucu manis Yeo's
  • 2 tbsp cili boh
  • 2 tbsp sos tomato
  • Sos cili ( bubuh mengikut citarasa masing-masing )
  • Telur dadar _ dihiris
  • Bawang goreng
  • Garam 
  • Gula


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih, bawang besar dan separuh hirisan cili merah hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang kering, cili boh, taucu manis, sos cili, sos tomato, sedikit gula dan garam. Tumis sehingga garing.
  3. Masukkan udang dan gaul rata. Masak seketika. 
  4. Masukkan bihun dan daun kucai. Gaul hingga mesra ( tambahkan sedikit air jika perlu ). Goreng bihun hingga garing.
  5. Akhir sekali bolehlah dimasukkan baki hirisan cili merah dan bawang goreng. Gaul rata.
  6. Tutupkan api dan angkat.
  7. Hidang bersama hirisan telur dadar.





BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Resipi Bihun Tom Yam Makanan Laut...

Sheery Dream Cakes | 12:38 PM | 2 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Bihun, MihunMi hoonMee Hoon, atau Bee Hoon, itulah panggilan yang biasanya kita dengar.. Walau apa juga pun sebutannya, ia merupakan 1 jenis makanan yang sama. Bihun merupakan sejenis mee yang diperbuat dari tepung beras. Ia berbentuk nipis , panjang dan mempunyai texture yang kenyal. Bihun boleh dimasak secara kering ataupun basah. Ada yang suka makan bihun goreng dan tidak kurang juga yang suka ianya dicampur di dalam kuah atau sup. 

Diana sendiri lebih suka makan bihun tom yam berbanding bihun goreng. Anda pula bagaimana? Apa-apa pun, mari kita semak resipi bihun tom yam makanan laut di bawah ya.


BIHUN TOM YAM MAKANAN LAUT

Bahan-Bahan A
  • 4 bungkus ( 40 gm setiap bungkusan ) Perencah Tom Yam Kung Adabi
  • Udang _ kupas kulitnya dan bersihkan ( ambil kepalanya untuk kegunaan nanti )
  • Sotong _ dipotong ikut suka dan bersihkan
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu kecil
  • Cili padi Siam ( bubuh ikut citara masing-masing )
  • 2 batang serai _ dititik
  • 1 inci lengkuas _ diketuk dan cincang
  • 6 helai daun limau purut _ dicarik-carik
  • 2 biji buah tomato _ dipotong 8
  • 4 keping tauhu putih _ dipotong kecil
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin cendawan butang _ toskan dan dihiris nipis
  • Jus limau nipis secukup rasa
  • Daun ketumbar _ dihiris
  • Sos ikan secukup rasa
  • Garam jika perlu
  • Gula
  • 6 cawan air ( boleh ditambah mengikut citarasa masing-masing )

Bahan-Bahan Sampingan
  • Bihun _ dicelur dan toskan 
  • Limau kasturi
  • Hirisan daun ketumbar
  • Fillet ikan _ dipotong ikut suka dan campurkan dengan lada hitam kisar, lada putih kisar, garam, kuning telur, tepung ubi kayu dan tepung jagung ( nisbah tepung 1:1 ). Perap 10 minit dan kemudian goreng hingga masak kekuningan. Ketepikan.

Cara-Cara
  1. Masukkan air, serai, bawang putih, bawang besar,daun limau purut, perencah tom yam, jus limau nipis, cili padi siam dan hirisan daun ketumbar ke dalam periuk yang sesuai. Masak di atas api sederhana hingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan gula, sos ikan, garam, cendawan butang, sotong, kepala udang dan udang. Gaul rata dan biar sehingga ianya masak.
  3. Masukkan buah tomato dan tauhu putih. Gaul secara lembut agar tauhu tidak hancur.
  4. Tambahkan susu cair dan sesuaikan rasa. Didihkan seketika.
  5. Tutupkan api dan angkat.
  6. Tuangkan ke dalam mangkuk yang telah disusun bihun celur dan fillet ikan goreng.
  7. Taburkan hirisan daun ketumbar dan perahkan jus limau kasturi ketika menghidang.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 30, 2017

~ Resipi Ikan Tenggiri Panggang...

Sheery Dream Cakes | 2:11 PM | | Be the first to comment!
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bersiaran kembali bersama resipi Ikan Tenggiri Panggang. Ikan tenggiri kalau dimasak panggang macam ni sememangnya kegemaran Diana. Makan bersama sambal cili. Aduuuh!! Sedapnyaaa. Nak masaknya pun mudah. Diana pasti ramai yang sudah tahu cara nak panggang ikan tenggiri kan. Tapi Diana kongsi jugalah resipi campak-campak ni buat rujukan dikemudian nanti ya.


IKAN TENGGIRI PANGGANG

Bahan-Bahan
  • Ikan tenggiri _ dibersihkan dan dikelar
  • Bawang putih _ diparut
  • Halia _ diparut
  • Jus lemon
  • Lada hitam kisar
  • Minyak zaitun
  • Garam 

Cara-Cara
  1. Campurkan garam, parutan bawang putih, parutan halia dan minyak zaitun ke dalam manggkuk yang sesuai. Gaul rata.
  2. Sapukan pada bahagian perut dan pada keseluruh ikan hingga rata.
  3. Taburkan lada hitam kisar pada keseluruhan ikan. Perap ikan selama 30 minit.
  4. Panggang ikan sehingga ianya masak.
  5. Hidang bersama sambal cili kegemaran anda.


BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>